CBBS Basisinformatie

27 maart 2022 Geschreven door: Flora van den Berg

Op deze website heb ik de CBBS-basisinformatie in 5 snelzoekversies geplaatst (deel 1, deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5

Bij het opnieuw lezen van de tekst van de CBBS-Basisinformatie viel mij op dat het een gedegen beschrijving is die uitgaat van een breed en hoog kennisniveau, en een goede communicatie tussen de verzekeringsarts en arbeidsdeskundige. De beschrijving sluit goed aan op de wetgeving en jurisprudentie. Het levert zeker een bijdrage aan het ontwikkelen van een manier van denken over het juridisch-medisch-arbeidskundig oordeel over arbeidsongeschiktheid, niet alleen bij de WIA-poort, maar evengoed ervoor en erna.

Hoewel de databank met functies verouderd is en geen afspiegeling meer is van de arbeidsmarkt, zijn de omschrijvingen van functies en hun belastbaarheid zeer informatief. Veelvuldig gebruik geeft veel inzicht in de factoren die werknemers met beperkingen belemmeren, en in welk werk die al dan niet voorkomen.

Dat de beschreven functies niet voor iedereen zonder begrenzing toegankelijk zijn, kan ik wel begrijpen. Die steeds weer aangepaste databank deel je niet gemakkelijk, daar zitten veel haken en ogen aan. Verbazingwekkend is het dan dat ook de beschreven basisinformatie niet op het internet is terug te vinden op een UWV-site, bij beroepsverenigingen van verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen of op overheid.nl, overigens net zomin als een aantal andere beleidsinstrumenten. Bij de rechter komen die ter tafel, worden ze geciteerd, maar ze worden niet gepubliceerd. En de professionals accepteren dat.

Ook is het vreemd dat het CBBS en de basisinformatie nauwelijks wordt onderwezen tijdens de vele arbeidskundige opleidingen. Die besteden aan deze bron nauwelijks meer aandacht dan een zeer terughoudend dagje les over hoe het volgens het UWV werkt. Mogelijk ligt dat voor de arbeidsdeskundige opleiding van het UWV anders. Van kruisbestuiving is weinig sprake. Dat doet de kennis en kwaliteit die arbeidsdeskundigen kunnen opdoen tijdens een opleiding geen goed. Arbeidsdeskundigen vallen daardoor uiteen in twee groepen die elkaars werk nooit hebben gedaan, en zelfs geen goed inzicht hebben. Dit terwijl ze die kennis wel nodig hebben om hun werk goed te doen.

Op MAOK proberen we de overeenkomsten voor en na de poort ook aan bod te laten komen. Precies zoals het UWV in de Beleidsregels poortwachter heeft aangegeven:

De rollen van bedrijfs- en verzekeringsarts zijn weliswaar verschillend, inhoudelijk gaat het om in wezen dezelfde zaken. De re-integratie van de zieke werknemer staat centraal.

Voor de arbeidsdeskundige is dat niet anders.

In de CBBS-Basisinformatie lees ik, ondanks dat ik inmiddels veel over het CBBS weet, nog veel verrassende standpunten. Onderwerpen die in de wetgeving staan en verder worden vormgegeven. Afspraken over motiveringen, afwegingen, toelichtingen en praktisch gebruik. Zou je deze werkwijze volgen, dan zouden alle professionals op elkaar aangesloten maatwerk leveren. Ieder met een eigen taak, maar met een gezamenlijke focus op perspectief in werk en inkomen.

Het lijkt me goed om de CBBS-kennis gericht op samenwerking te delen op MAOK, vandaar de snelzoekversies.

Ook zal ik erover blijven schrijven. Mooier zou het zijn de kennis over te dragen op nieuwsgierige collega’s. Professionals vanuit verschillende disciplines, niveaus en ervaringen, die de WVP en de claim allebei willen begrijpen en beheersen, die multidisciplinair willen denken, overstappen van procesmatig werk naar maatwerk en vragen blijven stellen.

Stel gerust een vraag, liefst met een korte casus bijgevoegd, dan schrijf ik erover in een (casuïstiek-)artikel.

Gerelateerde artikelen